Mar 23, 2009

Det store Mac spring…

For lidt over en måned siden tog jeg endelig springet. Jeg har været PC-mand i 15 år, og endda meget indædt. Jeg havde lært at fuldstændig acceptere Windows med alle de fejl og mangler der nu engang hørte med. Jeg havde henover årene fundet mig en kerne af favoritprogrammer, som tilfredsstillede de behov jeg havde til en arbejdsstation, og til de kreative udfoldelelser i fritiden. Jeg kunne ikke se hvorfor jeg nogensinde skulle skifte til et helt andet styresystem, som virkede mere “flash” end praktisk, ikke understøttede halvdelen af de programmer jeg brugte, og som var røvdyrt. Indrømmet – de så nu djævelsk godt ud, og der var en vis naturlig coolness over sådan en lille Macbook. Men ej – det var ikke for mig, og hvad skulle jeg dog gøre på en Mac uden Total Commander?

Hello, I’m a PC

For et par måneder siden skete der så noget. Efter i årevis at have haft den typiske holding “Ja ja, Apple er til reklamefolk, fotografer og grafikere, og kan slet ikke nok af det JEG har brug for”, måtte jeg til sidst erkende at jeg faktisk selv tilhørte den gruppe af mennesker, som jeg gik og talte dårligt om i deres valg af arbejdsudstyr.

I'm a PC and I'm a Mac

For det første havde mine behov ændret sig meget henover de sidste par år – både arbejdsmæssigt og privat. Tidligere havde jeg arbejdet meget med grafiske opgaver hos Just-Eat i Danmark, og i privaten producerede jeg dance musik sammen Jesper Buch og Giorgio Ponticelli. Selvom disse opgaver faktisk er Apple hjerteland, mente jeg stadig at min PC var meget bedre. Der kan man se hvad jeg ved…

I dag består de arbejdsværktøjer jeg benytter hver dag, 90% af en browser (Firefox selvfølgelig!), Outlook, Excel og Skype. Jeg laver stadig en smule grafik, men ikke i Just-Eat regi. Det er kun på private projekter. Jeg har ikke tid til musikken længere, og interesserne har vendt sig over mod webudvikling, SEO og online markedsføring. Det krævede jo en gentænkning af om jeg faktisk ikke burde tage springet og få købt min første Mac? En tidlig lørdag i februar skete det så…

Macbook 2.0Ghz, 2GB ram, 160GB HDD og nVidia 9400M grafikkort. Sådan stod der på kassen, og jeg kan huske at jeg på vejen hjem fra Apple Store tænkte; “Det her var sgu en fejl. Den er jo allerede uddateret. Pis!”.

En ny og bedre verden

Nå, da jeg kom hjem blev dyret pakket ud, og der er altså intet der slår den finish, som Apple ligger i deres produkter. Det føles som virkelig kram mellem hænderne, og der er brugt så meget tid på detaljerne. En fornøjelse at se som kunde.

macbook

Efter at have leget med den i et par timer, og få lagt de nyindkøbte programmer ind på den, startede jeg Entourage (Outlook på Mac) op for første gang, og af en stadig ukendt årsag brød jeg mig ikke om det. Interfacet virkede lidt gammeldags, og kan faktisk stadig bedre lide Outlook 2007 end Entourage 2008. Men heldigvis har Outlook et glimrende webinterface, så det bruger jeg nu til arbejdsmailen. Resten af Office programmerne er glimrende på OS X. Men der hvor jeg for alvor forelskede mig i min Macbook var på integrationen af alle de Apple programmer, som følger med. iLife ’09 indeholder så mange brugbare og fornøjelige applikationer – iPhoto værende nok den bedste.

Til mine private projekter, hvor jeg udvikler i PHP, blev Dreamweaver lagt ind, og forskellen mellem Windows og OS X er ultralille, og ikke noget man bemærker. Skype blev downloadet, og heller ikke nogen store forandringer fra Win XP her. iTunes har været mine foretrukne musikafspiller på PC de sidste 3 år, så det var bare dejligt at se det program i sit eget styresystem og deraf følgende bedre performance.

Den hellige gral

Det store spørgsmål der stadig lurede i mit baghoved var; “Hvad pokker gør jeg med filstyring? Jeg hader Explorer i XP mere end noget andet, og det så ud til at Finder i OS X benyttede et lignende interface med vinduer og træk-og-slip. Alt alt for langsomt og stift til mig. Jeg har siden mine allerførste PC dage tilbage i 1993-94 brugt dual-drive programmer. Startede ud med legenden Norton Commander, og benyttede det i årevis, indtil afviklingen af DOS programmer i Windows døde en stille død. Jeg fandt heldigvis Total Commander, som på fantastisk vis portede funktionalitet og interface fra DOS til Windows.

Nu sad jeg så her med min nye Macbook og dertilhørende OS X, som jeg mildest talt var begynder i. Kendte ingen tips og tricks, og slet ikke hvor de gode resourcer til råd og hjælp var på nettet. Nå, men jeg måtte jo en tur på Google. 20 minutter senere måtte jeg udbryde et “JA DA!”, da jeg fandt gratis programmet “muCommander“. Det ligner, fungerer og opfører sig næsten som Total Commander, og benytter de samme tastaturgenveje. Fantastisk! Nu var der ingen grund til at være skeptisk længere – overhovedet.

Vejen frem er Apple

Jeg har som sagt nu haft det lille vidunder i en måneds tid, og det er uden samligning det bedste indkøb jeg har gjort på computerfronten i mange mange år. Alting virker bare, og er så dejligt ubesværet. Man føler aldrig at der er for få resourcer at gøre godt med, og det er tydeligt at hver eneste lille del af OS X er gennemtænkt og gennemtestet. Macbook’en virker perfekt sammen med min iPhone, som jeg har haft i et halvårs tid, og tilsammen udgør de en fantastisk mulighed for at arbejde på farten og kontoret.

Jeg kan normalt ikke fordrage folk der dropper dårlige vaner, og derefter øjeblikkeligt bliver skinhellige omkring deres nye “bedre” liv eller produkt, så jeg må hellere stoppe her. Min arbejdsstation på kontoret er stadig en Win XP maskine med dual-monitor setup, og der går nok noget tid før den bliver skiftet ud. Men når den endelig skal bliver det helt sikkert til fordel for en Mac.

Kender du til nogle gode Mac programmer, må du meget gerne smide en kommentar, da jeg stadig er nybegynder ud i nye programmer på OS X.

9 Comments

 • Hejsa,
  Som inkarneret Mac-bruger må jeg jo sige: Tillykke og velkommen i “klubben”! godt indlæg med mange gode (og beskrivende;-)) links! Ang gode Macprogrammer kommer det jo helt an på dine interesser. Men iLife pakken og iWork pakken er jo muligheder. Jeg er (bl.a.) musik producer, og bruger Logic Pro8 som kun laves til Mac.

  Held og lykke med Mac’en!

  Mvh,
  claus

 • Hej og tillykke med “dyret”. Jeg er selv inkarneret Mac-fan og er vild med min MacBook Air. Jeg vil klart anbefale programmer som:

  Adium – IM chat der kan kobles på et hv af tjenester
  Aperture – Super photohåndteringsprogram
  OnyX – Vedligeholdelse af din Mac
  MacPilot – Mere vedligeholdelse
  Blogo – Til blogging offline

 • Tak for tipsene, Ulrich :)

 • Hej Rune,

  Tillykke med Mac’en. Jeg fik min første mac for lidt over et år siden og havde præcis de samme følelser som du beskriver.

  Mine top5 programmer på Mac’en er:

  Textmate – Super god texteditor.
  iTerm – Erstatning for det indbyggede terminal program
  Parallels – Virtuel maskine til at køre Windows / Linux / andet
  VLC – til videoafspilning
  FluidApp – Site specific browser, laver sites om til egne “programmer”

  God fornøjelse med det.

 • Fedt Jacob – dem skal jeg lige have kigget nærmere på :)

 • Og så blev det så min tur til at lave et skifte. dejligt med en side med tips og tricks. Første installation bliver en erstatning for total commander :-)

 • Hej,
  Jeg har nok også den samme baggrund. Desværre har jeg slet ikke den samme erfaring. Jeg købte en iMac i håb om at min kone endelig ville kunne finde ud af at arbejde med sine mange billeder i iPhoto, der som det eneste program jeg kender har den interessante funktion, at den kan kende ansigter. Hun kan slet ikke finde rundt. Og jeg er løbet sur i min Mac på mange måder. Den er meget langsom og jeg har hele tiden timeglas i iPhoto. iPhoto gemmer filerne helt mystisk, og på en anderledes måde end alt andet i Mac’en, hvilket gør, at man bliver låst til systemet. Stift alt sammen. Musen accelerer meget langsomt, og det føles helt unaturligt at flytte rundt med den, og jeg har skruet HELT op for hastigheden.
  Til en vis grad ved jeg at det handler om vaner. Men stop myten om “alle de fejl” der er i Windows. Med min nye Windows 7 har jeg ingen problemer, mange flere muligheder end med Mac. Og grunden til at jeg fandt herind, var at jeg søgte efter et alternativ til muCommander, der slet ikke kan alt det som totalcommander kan. Fx. at vise størrelsen på en mappe med et enkelt klik med mellemrunstasten. Og nu skal jeg kæmpe med at få lavet et script, der synkroniserer mine billeder fra iPhoto med min dropbox automatisk. Det tog mig 15 minutter på min pc, og jeg kæmper stadig med min MAC. Nej – jeg har respekt for sofistikeret design og ditto markedsføring. Men “han har jo slet ikke noget tøj på”.

 • Et godt generelt, gratis, sync-program er Microsofts Windows Live Mesh (som er en ny udgave af Folder Share osv) . Programmet findes til både Win og Mac – og jeg syncer nu mine Word og Excel foldere mellem min Air og min Win-maskine :-)

  Fandt du et bedre alternativ en muCommander? Er selv lidt skuffet over det…..

 • Jeg er selv skiftet til Mac efter jeg blev træt af min PC gik ned og dermed lukket for mit erhverv og er kun blevet postivit overrasket… Man skal dog først vende sig til det ++++

Leave a comment

Kwigger on Twitter