Jan 29, 2009

10 gratis SEO værktøjer der giver resultater

Ja, så er blevet tid til at jeg forsøger at bidrage med noget brugbart. Indtil nu er det hele jo gået med at jeg har pralet med den indtægt mine sites har bragt ind. Det kan jo ikke bruges til noget, medmindre jeg giver dig chancen for at gøre det samme. Første step mener jeg er at fortælle om de værktøjer jeg bruger i det daglige til at skabe SEO resultater på mine danske websites. So here goes…

10 SEO værktøjer der kan forbedre dine SEO resultater

Jeg har forsøgt at samle de services og værktøjer, som jeg finder mest brugbare, og som jeg finder mig selv vende tilbage til igen og igen. Listen er lidt spredt hvad angår formål, men jeg mener at de allesammen har sin berettigelse, og gør det nemmere for mig at opnå det jeg vil.

Google

Yes, den her er jo næsten for oplagt, men ikke desto mindre utrolig relevant. For det første drejer hele SEO indsatsen sig 90% om at få resultater igennem Google, og derfor er det selvfølgelig vigtig at bruge Google som et researchværktøj. Hvem er det du skal udkonkurrere? Hvor mange er det du konkurrere med? Hvordan er de nået til deres position? Disse spørgsmål er det i bund og grund kun Google der kan svare på, og der er ikke rigtig nogen let vej udenom at bruge tid på at finde svarene selv vedhjælp af søgemaskinen.

Din hjerne

Jeg vil vove den påstand (sig til hvis du ikke er enig), at enhver succesfuld SEO’er har rigtig gode naturlige evner for at arbejde med ord. Hvis man ikke er istand til at putte tekst sammen så det giver mening og er til at holde ud at læse, eller ikke kan være kreativ med synonymer, linktekster og lign. så er der grænser for hvor langt man når med sin SEO. Især når det drejer sig om selvdrevede websites, hvor man personligt står for at skabe indholdet.

Du kan lære at blive bedre til disse discipliner, men har du ikke bare snærten af en medført evne til at formulere dig godt, så tror jeg desværre ikke SEO er for dig. Har du tilgengæld virkelig evnerne til at skrive fantastisk underholdende og interessante tekster, så behøves du mange gange ikke at kunne supermeget indenfor de mere tekniske discipliner i SEO.

Google Analytics

Analytics er uden samligning den bedste statistik platform for de, som ikke har lyst til at investere adskillige tusinde kroner om måneden på dyre systemer som Omniture eller CoreMetrics. Interfacet er super brugervenligt, nemt at gå til og du kan være igang på et par minutter. Et simpelt setup, og kombinationen af lettilgængelige funktioner, og avancerede rapporteringsværktøjer gør Analytics til en vinder. Jeg har brugt det i 3 år nu, og kan ikke forestille mig at leve uden. Google har bare en evne til at gøre information nemt at arbejde med.

SeoQuake Firefox Extension

(kan også være SeoBook extension – smag og behag)

Det kan virke lidt voldsomt at putte en lille browser plug-in så højt op på listen, men det er nu engang så lækkert et værktøj at det har fortjent det. SeoQuake er en lille toolbar der ligger sig lige under adressebaren i toppen af din browser, og indeholder nogle nøgletal som jeg benytter i det daglige til både at arbejde med egne sider, men også vurdere konkurrenters styrker og svagheder.

Kort fortalt får du serveret PageRank (forældede toolbar værdi, men stadig brugbar), antal sider indekseret hos Google, ingående links som Yahoo har indekseret, antal sider indekseret hos MSN, domænet’s alder og mere. Disse informationer finder jeg specielt brugbare da jeg kører mange sites, og derfor ikke kan gå i dybden dagligt med hver eneste af dem. SeoQuake giver mig hurtigt et overblik over nogle kernetal, og kan spare dig meget tid.

Google Keyword Tool

Den her burde vel egentlig være øverst på listen, da det er umådeligt svært at lave søgemaskineoptimering, hvis man ikke ved hvilke ord der er værd at gå efter. Du kan få information om cirka traffik på specifikke søgeord, hvor meget konkurrence der er (udfra annoncører) og et par andre hjælpsomme ting. F.eks. kan du få hjælp til at finde relaterede søgeord til de hovedord du jagter.

SEOmoz

Det her er uden samligning den mest brugbare services som du som praktiserende SEO’er kan komme i nærheden af. SEOmoz har rigtig mange værktøjer, der kan hjælpe dig til at opnå dine mål. Af de bedste kan nævnes Linkscape, som går ind og vurdere en masse relevante parametre i forhold til optimering (f.eks. backlinks, onsite optimering, værdi af indgående links, hvilke ting der muligvis direkte skader dit site og mere), Term Extractor, som tager en hvilken som helst side og finder ud af hvilke ord siden er mest optimeret til. Også Term Target er værd at nævne, da den kan hjælpe til at at finde ud hvad du mangler at gøre for at få et site eller en enkelt side mere optimeret imod specifikke søgeord.

Der findes udover gratis udgaven (som har nogle begrænsninger på hvor mange gange dagligt du kan bruge hvert værktøj), også et pro-medlemskab som er uovertruffen. Grundlæggende er forskellen at du har ubegrænset adgang til brug af alle værktøjerne, og kan benytte værktøjerne historisk. Jeg benytter selv premium udgaven i mit virke hos Just-Eat, og kan kun sige at det er alle pengene værd. Men gratis udgaven vil til de fleste være mere end rigeligt.

Google Webmaster Tools

Der har været en del diskussion omkring værdien af Webmaster Tools blandt både danske og internationale søgeprofessionelle. Nogen mener at det ikke er giver nogen fordel i forhold til indeksering af sites og at man endda muligvis forværrer chancen for at få sit site korrekt indekseret af Google. Jeg mener det er noget pjat. Jeg har endnu ikke set nogle konkrete beviser på at det skulle være skadeligt at benytte Google’s eget værktøj til os webmastere. Det er en mulighed for at holde Google informeret om ændringer til ens site igennem XML sitemaps, samtidig med at du kan give Google en hånd med at kende nogle basale ting om dit site (f.eks. hvilket sprog du henvender dig på, om du ønsker billeder fra dit site inkluderet i Google Image Search og mere).

En af de bedste ting ved WT er at du har mulighed for at se søgninger hvor dit site indgår (men ikke nødvendigvis gav dig besøgende). Det er vigtig information, da det kan give dig en ide om hvilke ord du “næsten er der” på, og hvilke ord af disse der vil give mest traffik.

Link Building liste

Semoblog.com, drevet af Søren Riisager, har samlet en fantastisk liste over danske (og udenlandske) link directories, hvor du har mulighed for at skabe links ind til dit eget site. Værdien af denne type links kan diskuteres fra nu af og til dommedag, men medmindre du går ud og skaffer flere tusinde af denne type links på en uge, så vil det ikke skade din SEO indsats. Normalt vil det værste udfald være, at Google ignorerer et sådant indgående link, og ikke tildeler dit site nogen ekstra værdi på baggrund af linket. Men normalt vil selv links fra mindre link directories have en positiv effekt, også selvom den måske nogen gange er ekstrem lille. Som nyt site er det ALTID en god måde at starte sin link building indsats på, og kan skaffe dig optagelse i søgemaskinernes indeks meget hurtigt. Det vil ikke bringe dit site op i PR mellemklassen (4-6), men kan være en god start, som derefter går over i forsøg på at gå ud og skaffe de rigtige gode kvalitetslinks fra relaterede websites.

Web Page Analyzer

Det lille værktøj fra WebsiteOptimization.com kan hjælpe dig med at identificere mere tekniske ting, som stopper dit website fra at performe godt i forhold til SEO og brugervenlighed. Ved at tjekke en masse parametre omkring de blokke dit website er bygget op af, præsenteres du får en række råd til hvordan du kan minimere datastørrelsen på site, og måske spare dine besøgende (og søgemaskinernes crawlere) værdifulde sekunder når de forsøger at hente din side frem.

W3C HTML og CSS Validator

Når man nu gerne vil nå til tops i søgemaskinerne, så er det en rigtig god ide at sørge for, at den kode man bygger sit website op af, overholder de standarder der findes. HTML og CSS er hovedbyggestenen i ethvert moderne website, og den eneste form for webkode, som søgemaskinerne kan forstå. Javascript og Flash bryder crawlerne sig ikke om, og derfor er det en god ide at holde det til et minimum, og samtidig sørge for at ens HTML og CSS er skrevet efter standarderne. Det sikrer at søgemaskinerne ikke har problemer med at læse din hjemmeside.

Det var så min liste. Indeholder den alt hvad du skal bruge for at lave god SEO? Sikkert ikke, men den hjælper og giver mig resultater hver dag, og jeg vil mene at du kan komme rigtig langt med disse værktøjer.

Jeg håber du har fundet noget du kan bruge, og hvis du kender til et værktøj, som du bare synes er genialt, så smid en kommentar. Hvem ved, det kan jo være den bør bytte plads med én af dem på listen.

/Rune

5 Comments

 • 10 gratis SEO værktøjer der giver resultater…

  Se hvilke 100% gratis services og værktøjer, du ikke bør kunne leve uden når du arbejder med SEO. Kig forbi og se om der er noget du ikke bruger….

 • Hej

  Tak for den fine liste. Der er mange brugbare tip og links her, som jeg straks har taget fat i!

  Mange tak.

  Mvh. Esben Gadsbøll.

 • Hej Rune,

  Fin liste du har strikket sammen ;-)

  Mange tak.

  Med venlig hilsen
  Paw Hellegaard – dotSEO

 • Ja, rigtig fin liste, god inspiration, da jeg selv er ved at lave en liste her http://www.intramedia.dk/gratis-seo-vaerktoej.aspx , så er det jo fint at se dit indblik i hvad der findes derude osv.

 • Hej,
  Super fed liste.

  Jeg må give dig ret – seomoz.org sparker … :)

  mvh

  Peter

Leave a comment

Kwigger on Twitter